tıklama oranları
tıklama oranları

Adwords mü Seo mu? Farkları Nelerdir?

Birçok müşterimizin bu iki uygulama arasındaki farkı bilmediği veya tam olarak farkın ne olduğunun bilincinde olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla böyle bir yazı yazmayı uygun gördük. Önce kavramsal olarak kısaca açıklayalım.

Google Adwords; Google'nin ücretli ağıdır. Google arama sayfasının sağ tarafında 10 slot, arama sonuçlarının en üstü ve en altında 3'şer slot olmak üzere bir sayfada toplam en fazla 16 slot reklam gösterilir. Bu, belirtitğimiz üzere en yüksek rakamdır. Rekabet çok yoğunsa ancak bu şekilde bir reklam gösterimi gerçekleşir. Birçok arama sonucu sayfasında sadece sağ tarafta reklam olur. Tıklama başına ücret ödeyerek bu reklam alanında yer alabilirsiniz.

Seo ise arama motoru optimizasyonu demektir ve sitenizi googlenin normal arama sonuçlarında daha iyi konumlarda göstermesi için yapılan işlemlerdir. Seo çalışmaları Adwords'e oranla daha komplekstir ve zordur. İlk sayfada sadece 10 adet siteye yer vardır. Eğer 11. site iseniz 2. sayfadasınız demektir. Ancak ilk sayfaya geldikten sonra da sitenize giren ziyaretçi başına ücret ödemeniz gerekmez.

Peki Adwords ile Seo'nun artıları eksileri nelerdir? Kıyaslayalım…

tıklama oranları

Adwords hızlıdır. 15 dk içerisinde siteniz reklam bölümünde görünmeye başlar.
Seo orta veya uzun vadeli bir iştir. Rekabet durumuna göre en az 1-2 ay sürer. Ortalama olarak 3-4 ay sürede ilk sayfaya gelmek mümkün olur.

Adwords maliyetlendirilebilir. Bir tık için kaç lira vereceğinizi belirleyebilirsiniz. Günlük ve dolayısıyla aylık bütçenizi tam olarak ayarlayabilirsiniz.
Seo (eğer garantili bir seo hizmeti almadıysanız) maliyeti tam olarak belirlemek mümkün değildir. Rakiplerinizden daha kaliteli olmak ve daha çok çalışmak zorundasınız.

– Adwords'ten alacağınız geri dönüş azdır, çok tıklama alabilmek için tek bir tıklama için dahi çok yüksek ücretler ödemeniz gerekebilir.
– Seo yaptığınızda alacağınız geri dönüş Adwords'ten çok daha fazladır. Ayrıca tık başı ücret ödemeyeceğiniz için ziyaretçi başı maliyetiniz uzun vadede Adwords'ten çok daha düşük olacaktır.
(aşağıdaki resimde google arama sayfasının ısı haritası vardır. Sıcak olan bölgeler en çok tıklanan bölgelerdir.)

google ısı haritası

Adwords reklamları dönüşümlü olarak gösterilir. Her aramada reklamınız sürekli gösterilmez. Özellikle aynı kişi sürekli benzer aramalar yaparsa bir süre sonra reklamlar hiç görünmemeye başlar.
Seo sayesinde ilk sayfaya geldiğinizde ise sürekli orada olursunuz. Aynı kişi yada farklı kişiler, farketmez, o aramayı kaç kez yaparlarsa yapsınlar orada olursunuz.

Özellikle bu son noktayı biraz daha detaylandırmak istiyorum. İnsanlar bir bilgi aradıklarında, örneğin yoğurt nasıl mayalanır dediklerinde, karşılarına çıkan ilk 3 siteden birine girerler ve yoğurt nasıl mayalanır sorularının yanıtını bulurlar. Bundan sonra artık bunu tekrar aramazlar. Aradıklarını bulmuş, işlerini bitirmişlerdir. Ancak bir ürün veya hizmet arıyorlarsa, örneğin samsung wave 3 dediklerinde, karşılarına çıkan bütün sitelere bakmak isteyeceklerdir. En ucuz fiyat, en çok taksit, en güvenilir, en hızlı vs aradıkları kritelere en çok uyan satıcıyı arayacaklardır. Bunu kendi pazarladığınız ürün/hizmet için de uyarlayabilirsiniz. Neticede aynı kişi aynı aramayı belki onlarca kez yapacaktır. Eğer siz Seo çalışması ile ilk sayfaya gelmişseniz her defa arandığında yine orada olursunuz. Ancak eğer Adwords reklamı vermişseniz 3. bilemedik 4. aramadan sonra reklamınız artık her defasında görünmemeye başlayacaktır. Bir görünür bir görünmez olacak ve bunun yanında her seferinde de farklı bir sırada çıkabilecektir. Bu da pazarladığınız ürün/hizmet hakkında hararetle araştırma yapan potansitel müşterinizin siteniz farketmemesine sebep olacaktır.

Seo ile Adwords arasındaki farklar kabataslak bu şekilde. Ayrıca şunu belirtmek isterim ki bu yazıda Google arama sayfasındaki pazarlamadan bahsettik. Adwords‘ü kullanarak Adsense yayıncısı olan websitelerinde de reklam gösterebilirsiniz, bu tamamen farklı bir iştir. Arama motoru reklamcılığından ziyade bir iş, web sitelerinde reklam gösterimi ile alakalı bir konudur.

Aklınızdaki soruları yanıtlamaya çalıştık. Kafanıza takılan farklı noktalar varsa lütfen aşağıdaki yorum bölümünden bize yazın.

İlginizi Çekebilir

revolution slider wp rocket ayarlara 01

Revolution Slider sayfade geç açılma (wp rocket ayarları)

Ertelenmiş JavaScript yükle bölümüne bunu ekleyin: Ertelenmeden hariç tutulacak JavaScript dosyaları bölümü: /jquery-?[0-9.]*(.min|.slim|.slim.min)?.js /wp-includes/js/jquery/jquery-migrate.min.js ardından …

file bmIFjw2FbB

Wp Rocker Açmaya çalıştığınız bağlantının süresi dolmuş. ÇÖZÜMÜ

Takip ettiğiniz bağlantının süresi doldu the link you followed has expired     Benim çözümüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir