galaxynoterooted
galaxynoterooted

Android Telefonları Rootlamak Ne Anlama Gelmektedir?

 

Çok sık karşınıza çıkan rootlama işlemi nedir ve neden bir telefon “rootlanmalıdır”?

Rootlama işlemi, cep telefonu, tablet gibi cihazlara yetkili kullanıcı erişimi (“root erişimi”) sağlamak için yapılan bir işlemdir.

Android Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğundan, herhangi bir UNIX-benzeri bir işletim sisteminde yönetici erişimi sağlamakla Android üzerinde root erişimi sağlamak çok benzer şeylerdir.

Telefonunuz ya da tabletiniz, normalde, fabrika çıkışında, belirli işlemleri yapmanıza izin vermez. Buna işletim sistemleri dosyalarına erişmek, donanımı kontrol etmek gibi işlevler de dahildir. Bir Android cihaz rootlandığında ise, bu cihaz üzerindeki uygulamalar, normalden çok daha fazla işlevi yerine getirebilir hale gelirler. Bu sayede  yeni işletim sistemleri yüklemek, cihazı kişiselleştirmek, uygulama ve sistem ayarlarını düzenlemek gibi işlevler mümkün kılınmaktadır.

Rootlamak güvenli mi?

Rootlanmış çoğu cihazda, bir uygulama root erişimi (yetkilendirme) istediğinde size bir uyarı görüntülenmektedir. Ancak root erişim yetkisi verdiğiniz uygulamanın güvenilir olması kişisel verileriniz korunması açısından önemlidir. Bununla birlikte rootlanmış bir telefonda yapabileceğiniz overclock gibi hızlandırma işlemlerinde aşırıya kaçarsanız cihazınıza hasar verebilirsiniz.

Rootlamak garantiyi geçersiz kılabilir. Ancak normal şartlarda donanımsal arızanın yaptığınız yazılımsal kaynaklı değişikliklerden olduğu ispatlanmazsa, cihazının donanımı garanti altında kalmalıdır. Cihazlarınızı garantiye göndermeden önce root işlemini geri almanız ve orjinal fabrika ayarlarına dönmeniz gerekmektedir.

Root işleminden önce tüm verilerinizi yedekleyin.

Android Cihazları Rootlamanın Avantajları Neler?

Root yetkisi kazanmanın faydaları kısaca şu şekildedir:

  • Çeşitli görevleri otomatikleştirebilirsiniz.
  • Yüklü uygulamaların yedeklerini alabilir, üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
  • Gereksiz programları ve reklamları telefonunuzdan silebilirsiniz.
  • Farklı ROM’lar yükleyebilirsiniz.
  • Daha fazla pil ömrü için istediğiniz zaman işlemciyi yavaşlatabilir, ya da performans için hızlandırabilirsiniz.
  • Farklı kernel’ler deneyerek telefonunuzu hızladırabilir ve pil ömrünü arttırabilir, çeşitli optimizasyonlar yapabilirsiniz.
  • HTC Sense, Touchwiz gibi arayüzleri kaldırarak telefonunuzu hafifletebilirsiniz.

Rootlama Nasıl Oluyor?

Eğer Google Nexus serisi bir telefon kullanıyorsanız, Google rootlama işlemine kolaylık sunuyor. Aksi durumlarda genelde her telefon için değişmekle birlikte genelde Android ya da sistemdeki bazı hata ve açıklardan faydalanarak root yetkisi sağlanıyor. Root yetkisi almak için ilk aşamada bir bilgisayara ihtiyacınız olacak.

Her telefonun rootlama işlemi farklı olduğu için burada nasıl root yapacağınızı anlatmıyoruz. Ancak telefonunuza özel bir makale yazılmış olabilir, sitemizde arama yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

img 636c969d531e9 1

Magisk uygulamasını kullanarak Galaxy Z Fold4’ü rootlamak

Magisk uygulamasını kullanarak Galaxy Z Fold4’ü köklendirme adımları   İlk önce ilk şeyler: – Rootlama …

online sesi yaziya cevirme online voice to text 01 scaled

Online sesi yazıya çevirme online voice to text

Tavsiye siteler aşağıda sıralanmıştır. https://voicenote.in/live/ sonix.ai dictation.io google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html https://docs.google.com https://speechtexter.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir