img 5e57036840903 1
img 5e57036840903 1

Yeni Bir Alan Adına 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Sitenizi yeni bir alan adına taşımak gözünü korkutabilir ancak bu gerekli bir süreçtir. Sitenizi yeni bir markaya taşıyacak olabilirsiniz. Birleştirme yapacak olabilirsiniz. Çok daha iyi bir alan adına taşınmak istiyor olabilirsiniz. Her ne yapacak olursanız olun SEO çalışmalarınızı düşünmek zorundasınız.

Birçok kez site taşıyan kişiler bu işi artık doğru bir biçimde yapma konusunda sıkıntı yaşamıyorlar. 301 yönlendirmesi yöntemini ve Google Site Yöneticisi Araçlarını kullanarak alan adı otoritesini ve site sıralamasını koruyabilirsiniz. Bu yazıda, doğru yöntemin nasıl gerçekleştirildiği ve negatif etkiler olmadan taşıma işleminin nasıl yapıldığı anlatılmıştır.

Başlamadan önce bir konuyu netleştirmek gerekiyor. Burada anlatılan yöntemlerin doğru biçimde yapılması ve negatif etkinin ortadan kaldırılması için site haritası, URL adresi gibi site yapısında herhangi bir değişiklik yapmamanız gerekir.

Google’ın kendi tavsiyesinde olduğu gibi, eğer alan adlarını değiştirecekseniz ve yeni bir site açacaksanız bunu iki farklı aşama ile gerçekleştirmelisiniz. İlk önce alan adını değiştirmeli, daha sonra kurulan siteyi ve alan adı değişikliğini bildirmelisiniz.

301 yönlendirmesi nedir nasıl yapılır?

Adım 1 – Hazırlık

Tüm işlemlerin yapılması yani alan adlarının değiştirilmesi hazırlık yapmanız halinde bir saatten daha az bir sürede tamamlanabilmektedir. Başlamadan önce burada yer alan birkaç şeyi hazır etmelisiniz.

Aynı sitenin tamamen çalışan halinde, yeni alan adı üzerinde yer alması koşuluyla, sunucu ortamında robots.txt veya Meta etiketler, arama motorları için geçici olarak engellenmelidir. Bunu yapamıyorsanız kurulan site alan adını sunucu panelinden ve gerekiyorsa veritabanı üzerinden hızlı bir biçimde değiştirebilme imkanına sahip olmalısınız.

Yukarıda yer alan seçenekler iyi durumda olsa bile Google Site Yöneticisi Araçları üyeliğinizden erişilebilir olmalıdır. Bununla birlikte, gerekli onaylamaları yapmış olmalısınız. Google Analytics kullanıyorsanız site profilinizin alan adı ayarlarını değiştirebilmek için yeterli izne sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Sitenin kendisi ve veritabanı yedeklenmiş olmalıdır.

Adım 2 – 301 Yönlendirmeleri

Eski alan adından gelen trafiği ve backlink kaynaklarını korumak için tüm URL adreslerini tek tek yeni alan adına yönlendirmiş olmanız önemlidir. Bunu yapabilmenin en basit ve en verimli yolu .htaccess dosyasında değişiklik yapmaktır.

Burada tekrar belirtilmesi gereken unsur, değiştirilecek unsurun alan adı ismi olmasıdır. Eğer URL yapısı veya site haritası üzerinde değişiklik yapacaksanız bunu kullanamazsınız. Yukarıda yer alan diyagram tekil isteklerin doğrudan yeni adreste aynı sayfaya yönlendirilmesini sağlamaktadır. Aşağıdaki .htaccess taslağını kullanarak dinamik olarak her bir sayfa için 301 yönlendirme kodunu kendiniz yazabilirsiniz:

# Redirect everything:
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^.well-known/acme-challenge
RewriteRule ^(.*) https://www.yenisiteniz.com/$1 [R=301,L]

Bu kodu eski alan adının bulunduğu sunucudaki .htaccess dosyasına yerleştirirseniz, yeni URL adreslerini kullanmayan herhangi bir URL adresine erişim isteği doğrudan yeni alan adındaki URL adresine yönlendirilmiş olur. Bununla beraber ne kadar fazla sayfaya sahip olursanız olun yukarıdaki iki satırlık kod tüm sayfalarınız için çalışacaktır. Eğer alan adıyla birlikte URL yapısında da değişikliğe gidecekseniz bu durumda her bir sayfayı .htaccess dosyasında tek tek yönlendirmelisiniz:

redirect 301 /eski-iletisim-url.html http://www.yenidomain.com/yeni-iletisim-url
redirect 301/eski-iletisim-url.html http://www.newdomain.co.uk/yeni-hakkimizda-url

Alan adı değişikliğini gerçekleştirmeden önce .htaccess dosyasında tüm yönlendirmeleri hazır etmiş olmalısınız. Sitenizi başarılı bir şekilde taşıdığınız veya birleştirdiğiniz zaman bu .htaccess dosyasının eski alan adında barındırılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde başarılı bir yönlendirme gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 3 – Alan Adı Değişikliği

Artık alan adını değiştirebilecek durumdasınız. Eğer eski sitenin tamamen kopyası yeni alan adında yer alıyorsa, .htaccess dosyasını eski alan adının yer aldığı sunucuda aktif tutmalısınız. Tüm dosyalarınızı eski sunucuda yedek olarak bırakmış olsanız bile .htaccess dosyası gelen tüm trafiği ve istekleri yeni alan adına yönlendirmelidir. Yeni alan adında robots.txt komutlarının veya Meta etiketlerinin kaldırıldığından emin olmalı ve sitenin taranmasını sağlamalısınız.

İki alan adını aynı anda aktif tutmak yerine siteyi tek bir alan adına çevirmek konusunda artık hazırsınız. Değişimi gerçekleştirdiğiniz zaman, eski alan adını bir sunucuda barındırmalı ve .htaccess dosyasını buraya yüklemeyi unutmamalısınız.

Bu 3 adımın anlamlı geldiğini umut ediyorum, eğer kafanıza takılan bir şey varsa yorum yapabilirsiniz.

Adım 4 – Google’a Bildirin

Bu aşamada yeni alan adının hayata geçirildiğinden ve sitenin aktif olduğundan emin olmalısınız. Diğer emin olmanız gereken nokta ise eski alan adına gelecek isteklerin 301 yönlendirmesiyle yönlendirilmiş olmasıdır. 301 yönlendirmelerinin doğru bir biçimde gerçekleştirilmesi tek başına yeterlidir ancak Google’ın site yöneticisi araçları bu sürecin daha verimli olmasını sağlamaktadır.

Site Yöneticisi Araçları: Adres Değişikliği

Site Yöneticisi Araçları içerisinde yer alan Adres Değişikliği adımlarını gerçekleştirin. Bununla birlikte yeni alan adının onaylandığından da emin olmalısınız.

google-webmaster-adres-degisikligi

Site Yöneticisi Araçları: Yeni Alan Adının Site Haritasını Gönderin

Sürece katkısı olması adına yeni site haritasının Google’a gönderilmesini sağlamalısınız. Tarama kısmında yer alan Site Haritası bölümüne gelerek site haritalarını test edebilir ve bu konuda tam anlamıyla memnun olduğunuz zaman bunları tarama için profilinize ekleyebilirsiniz.

webmaster-araclari-site-haritasi

Site Yöneticisi Araçları: Google Gibi Getir

Bellekleme ve yeni alan adından geçiş sürecini hızlandırmak için önemli sayfalarınızı Tarama kısmında yer alan Google Gibi Getir seçeneği ile göndermelisiniz.

google-gibi-getir

Yeni alan adının ana sayfasını ve diğer önemli açılış sayfalarını göndererek Google’ın anında taramasını gerçekleştirebilirsiniz ve bu özelliği sürekli kullanmak konusunda bir çekinceniz olmamalıdır.

Adım 5 – Bitirmek

Artık siteniz yeni alan adında eski alan adından gelen trafik ve isteklerle beraber tamamen çalışır durumda olmalıdır. Bununla birlikte Google yeni alan adını taramayı öncelikli hale getirecektir. 301 adreslerine uyguladığınız yönlendirmeleri test ederek her şeyin doğru bir biçimde çalıştığından emin olmalısınız.

Eski alan adına özgü aramalar yaparak 301 yönlendirmelerinin doğru bir biçimde çalıştığından emin olmak için ekstra vakit ayırmaktan çekinmemelisiniz.

Son olarak, Google Analytics profilinizi güncellemeyi unutmayın. Yeni bir profil oluşturmak yerine alan adını değiştirerek Google’ın izlemesi gereken adresi ona bildirebilirsiniz.

Kaynak: Ayhan Kahraman com

http://www.redirect-checker.org/index.php

Buradan kontrol edilmeli ve sonuç 301 çıkmalı…Örnek:

>>> https://www.fetihmedya.com/

> ——————————————–
> 301 Moved Permanently
> ——————————————–

Status: 301 Moved Permanently
Code: 301
Server: nginx
Date: Tue, 03 Mar 2020 00:12:40 GMT
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1
Content-Length: 235
Connection: close
Location: https://www.fetihmedya.net/
X-Powered-By: PleskLin

>>> https://www.fetihmedya.net/

> ——————————————–
> 200 OK
> ——————————————–

Status: 200 OK
Code: 200
Server: nginx
Date: Tue, 03 Mar 2020 00:12:40 GMT
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
Content-Length: 209261
Connection: close
Last-Modified: Tue, 03 Mar 2020 00:11:00 GMT
Accept-Ranges: bytes
Vary: Accept-Encoding
Referrer-Policy: no-referrer-when-downgrade
Cache-Control: max-age=0, no-cache, no-store, must-revalidate
Pragma: no-cache
Expires: Mon, 29 Oct 1923 20:30:00 GMT
X-Powered-By: PleskLin

N+7AAAAAElFTkSuQmCC

İlginizi Çekebilir

revolution slider wp rocket ayarlara 01

Revolution Slider sayfade geç açılma (wp rocket ayarları)

Ertelenmiş JavaScript yükle bölümüne bunu ekleyin: Ertelenmeden hariç tutulacak JavaScript dosyaları bölümü: /jquery-?[0-9.]*(.min|.slim|.slim.min)?.js /wp-includes/js/jquery/jquery-migrate.min.js ardından …

file bmIFjw2FbB

Wp Rocket Açmaya çalıştığınız bağlantının süresi dolmuş. ÇÖZÜMÜ

Takip ettiğiniz bağlantının süresi doldu the link you followed has expired     Benim çözümüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir