en iyi wordpress cache eklentisi
en iyi wordpress cache eklentisi

En iyi 4 WordPress Cache Eklentisi Karşılaştırması 2018

Web sitenizin açılış hızını artıran ve optimize eden yararlı uygulamalara WordPress cache eklentisi diğer adıyla önbellekleme eklentileri denir. Herhangi bir ziyaretçi, bir sayfanın yüklenmesi 5 saniyeden fazla sürdüğünde, o sayfanın açılmasını beklemeden çıkıyordur. Siz de ziyaretçilerinizi kaybetmek istemezsiniz değil mi?

(Önbellekleme)  Cache Nedir?

Önbellek, verileri geçici olarak saklamak için kullanılan bir yerdir. Aktif veriler genellikle yükleme sürelerini azaltmak için önbelleğe alınır. Sık ziyaret ettiğiniz bir web sitesine döndüğünüzde, tarayıcınızda bulunan önbellek dosyaları yüklenir. Bu, tarayıcının siteden daha az ‘yeni’ veri alması gerektiğini, dolayısıyla daha hızlı bir yükleme süresi sağlayacağı anlamına gelir.

Önbelleğe almak, dinamik olarak oluşturulmuş HTML dosyalarını kaydederek ve yenileme işlemini her başlattığınızda WordPress’ten tüm PHP komut dosyalarını yüklemek yerine önbellekten (başka bir deyişle önceden oluşturulmuş verileri yeniden kullanmak) sunarak bir istek yapılır.

Sonuç, siteniz tüm ziyaretçileri için çok daha hızlı yüklenecektir.

En iyi WordPress Cache Eklentisi Nasıl Seçilir?

WordPress sitelerinde kullandığınız temanın boyutu, eklentilerin çokluğu gibi sebepler aşırı yükleme sürelerine neden olduğu için trafiğinizi sınırlayabilir, Google sıralamanızı ve web sitenizin genel potansiyelini düşürebilir. Fakat, ücretsiz veya düşük maliyetli bir WordPress cache eklentisi, bu gecikmeyi ve ona eşlik eden sorunları kolayca önleyebilir.

Kurulması zor olmayan bu eklentiler, ziyaretçilerin sitenizde kalma ihtimalini daha yüksek hale getireceklerdir.

İlk adım, önbelleğe alma eklentinizden ne beklediğinizi belirlemek ve buna göre ölçütler oluşturmaktır. Kriterler şunları içerebilir:

  • Maliyet: Bir sürü eklenti gibi, önbellekleme eklentileri ücretsiz olduğu gibi ücretli yani premium olanlarıda vardır.
  • Karmaşıklık ve sezgisellik: Bu, eklentilerle ilgili kendi tecrübenize bağlı olacaktır. Yardım alarak ayarları yapılandırmak mı isterdiğiniz yoksa kendi başınıza ayarları yapmak mı istersiniz. Başkalarına bağımlı olmayı kimse istemez.
  • Güç ve işlevsellik: Bazı eklentiler, içerik yayınlama ağlarıyla entegrasyon, özel dosya sıkıştırma ve küçültme (gereksiz tüm karakterleri kaynak kodundan kaldırma gibi) gibi ek özelliklerle birlikte gelir. Bunların hepsi sitenizin daha hızlı çalışmasını sağlar.
  • Destek: Bazı eklentilerin destek hatları, forumları, dokümantasyonları var. Bu, sizin eklenti hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza ve gelişmiş ayarları yapılandırmanıza yardımcı olacaktır.

Bu yazıda piyasadaki popüler en iyi cache eklentilerini karşılaştırmalı bir şekilde detaylıca incelemesini yapacak, eksiklerini ve artılarını ayrıntılı olarak açıklayacağız.

En iyi WordPress Cache Eklentileri

Tüm WP kullanıcıları tarafından kullanılan oldukça popüler karşılaştıracağımız eklentiler:

  1. WP Rocket
  2. W3 Total Cache
  3. WP Super Cache
  4. WP Fastest Cache

Test için kullandığımız sitenin varsayılan hızı

Bu karşılaştırmayı yapmak için nortekyonetim.com web sitesini kullandım. Eklentileri aktifleştirmeden önce bu sitenin temel hızını ölçük ki cache eklentilerinin site hızına ne kadar etkisi olup olmadığını anlayalım.

Bunun için siteye ücretsiz bir tema yükledik. Ardından belli başlı eklentileri yükledik. Örneğin, Contact 7 Form gibi. Daha sonra Gtmetrix ve Pingdom aracılığı ile hız testine soktuk.  Sonuçlar aşağıdaki gibi çıktı.

GT Metrix Sonucu:

GT Metrix, Yahoo’nun performans talimatlarına ve kişisel sayfa yük testine dayalı çevrimiçi bir hız test aracıdır. Yüklenmiş bir önbellek eklentisi olmadan, site 970 KB boyutu 2.9 saniyede açtı.

Nortek GTMetrix Sonucu

NORTEK GTMETRİX SONUCU

Pingdom Sonucu:

Pingdom sunucu izleme ve çevrimiçi test servisidir. Cache eklentisi yokken site 1.000 KB boyutu 3.07 saniyede yükledi. Değerler birbirine çok yakın.

Nortek Pingdom Sonucu

NORTEK PİNGDOM SONUCU

Şimdi gelelim WordPress cache eklentisi olmadan yukarıda ki sonuçları veren web sitemize, cache eklentilerini yüklediğimiz zaman hangi sonuçları alacağız. Bakalım hangisi daha iyi sıkıştırma ve önbellekleme yapıyor…

WP Rocket Eklentisi

En iyi WordPress cache eklentileri listemizin başında tek ücretli olanı WP Rocket var. Özellik açısından çok zengin ve kullanımı basittir. Siz bu eklentiyi etkinleştirir etkinleştirmez anında sonuç verecektir.

Fakat, bu bol özellikli önbellek eklentisi listedeki diğer tırnak içinde “yarışmacılar” gibi ücretsiz değil. WP Rocket için bir lisans satın almanız gerekiyor. Maliyeti, yüklemek istediğiniz sitelerin sayısına bağlı olarak 39$ – 199$ arasıdır. Ücretsiz alternatifleri düşündüğümüzde WP Rocket’in akıllıca bir yatırım olabileceğini bilmelisiniz.

Bu önbellek eklentisi, HTML, CSS ve JavaScript minimizasyon ve birleştirme için farklı seçenekler sunuyor. Buna ek olarak, önbellek önyükleme, sayfa önbellekleme, GZIP sıkıştırma ve lazyload resim yükleme özellikleri. Ayrıca, WP Rocket CloudFlare ile sorunsuz bir şekilde bütünleşiyor ve diğer CDN’leri destekliyor.

WP Rocket sitesinde varsayılan olarak soru / cevap forumları yok. Premium eklenti olması nedeniyle bir lisans satın aldıktan sonra bilet sistemi aracılığıyla teknik destek alabilirsiniz. Türkçe dil desteği var. Bu eklentinin kurulumu oldukça basit, ancak ek seçenekleri yapılandırmak için wpcin.com’da yayınlanan şu yazıyı inceleyin: WP Rocket Ayarları

GT Metrix – Nortek Yönetim’e WP Rocket’i yükledim ve etkinleştirdim. Bu sefer, 2.5 saniyede yüklenen toplam 970 KB’lik bir sayfa boyutu verdi.

WP Rocket GT Metrix Sonucu

WP ROCKET GT METRİX SONUCU

Pingdom’a göre, WP Rocket’i yüklemek, 715 KB sayfa boyutu için sayfa yükleme süresini 2.20 saniyeye düşürdü.

WP Rocket Pingdom Sonucu

WP ROCKET PİNGDOM SONUCU

Artıları

  • Yazı tipleri optimizasyonu.
  • CloudFlare entegrasyonu.
  • Lazyload resim yüklemesi.
  • JavaScript dosyası, sayfa oluşturulana kadar ertelenir.

Eksileri

  • 30$ – 199$ arasında değişen fiyatı.

W3 Total Cache Eklentisi

W3 Total Cache piyasadaki en çok kullanılan önbellek eklentileri arasında yer alıyor. 16 sayfalık konfigürasyon seçenekleri yeni başlayan kullanıcılar için çok zor olabilir. Çok karmış ayarları var üstelik Türkçe değil.

Yükleme süresi miktarını en aza indirgemek için dosya küçültme ve GZIP sıkıştırma kullanır. Ayrıca, CloudFlare ile uyumludur ve CDN desteklemektedir. AMP ve SSL desteği mevcut. Eklentinin işlevselliğini daha da genişletmek için premium seçeneği sunuluyor. Eklenti sayfasında yalnızca bir SSS bölümü ve forum bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, kendi destek forumları ve makaleleri var.

GT Metrix – W3 Total Cache’yi kurduk. GT Metrix tarafından belirtildiği gibi, toplam sayfa boyutu 970 KB, 3.5 saniyede yüklendi.

W3 Total Cache GT Metrix Sonucu

W3 TOTAL CACHE GT METRİX SONUCU

Pingdom – Toplam sayfa boyutu 1000 KB, 3.38 saniye yükleme süresinde verdi.

W3 Total Cache Pingdom Sonucu

W3 TOTAL CACHE PİNGDOM SONUCU

Artıları

  • Geniş kapsamlı özelleştirme seçenekleri (16 sayfa)
  • CDN’leri, dosya küçültmeyi ve GZIP’yi destekliyor.

Eksileri

  •  Çok faz özelleştirme seçenekleri bulunması bazıları için biraz karmaşık ve yıldırıcı olabilir.

WP Super Cache Eklentisi

WP Super Cache, ücretsiz ve en çok indirilen önbellek eklentisinden biridi. Kullanımı kolaydır. Fazla bir seçeneği mevcut değil o yüzden fazla bir yapılandırmaya gerek duymayacaksınız.

Ayrıca, yükleme süresini azaltmak ve sitenin performansını artırmak için üç seçenek sunuyor. Bunlar mod-rewrite, PHP ve eski önbelleklemeyi kullanan ağır statik sayfalar. Gelişmiş ayar alanında istediğiniz önbellek türünü seçebilirsiniz. İşleri daha kolay hale getirmek için belirli aralıklarla silme ve yeniden önbelleğe alma işlemlerini yöneten bir zamanlayıcı vardır.

İçerik Dağıtım Ağı’nı (CDN) destekler ve özelleştirilmiş ayarlarınızı dışa aktararak, gelecekteki sitelerinize aktarabilirsiniz. Kafanıza takılan bir soru olursa, WP Super Cache’in bir destek forumu var veya SSS bölümünde sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

GT Metrix – WP Super Cache kurulumu üzerine toplam sayfa boyutu 970 KB ve sayfa 2.7 saniyede yüklendi.

WP Super Cache GT Metrix Sonucu

WP SUPER CACHE GT METRİX SONUCU

Pingdom – Sayfa boyutu 1000 KB ve yükleme süresi 2,87 saniye.

WP Super Cache Pingdom Sonucu

WP SUPER CACHE PİNGDOM SONUCU

Artıları

  • İçerik Dağıtım Ağı Desteği.
  • Belirli aralıklarla önbelleklenen sayfaları silmek için zamanlayıcı.
  • Kolay kurulum ve yapılandırma.

Eksileri

  • Çoğu kullanıcı tarafından uyumlulukla ilgili sorunlar(tema,eklenti) bildirildi.

WP Fastest Cache Eklentisi

WP Fastest Cache, bir önbellekleme eklentisinde bulunan her şeyi içeren bir eklenti. Geliştiriciler arasında bir de Türk var, Emre NOVA. Dürüst olmak gerekirse gerçekten çok basit bir arayüze sahip, üstelik en hızlı wordpress cache eklentisi sıralamasında en başlarda yer alıyor.

Normalde ücretsiz sürümü var. Ama gelişmiş özelliklerden faydalanmak istiyorsanız 100TL gibi bir rakama premium paketini satın alabilirsiniz.

Kurulumu ve kullanımı çok kolay. Türkçe dil desteği mevcut. Ayrıca, dinamik WordPress bloguna dayalı statik HTML dosyaları oluşturmak için mod rewrite özelliği kullanıyor. .htaccess dosyasını otomatik olarak değiştirir. Önbellek zaman aşımı özelliği sunuyor. Yani, önbellekte saklanan tüm dosyalar belirlenen zamanda silinir.

GT Metrix – WP Fastest Cache, GT Metrix üzerinde sayfa boyutu 970 KB olarak hesaplandı ve yüklenmesi 2.7 saniye sürdü.

WP Fastest Cache GT Metrix Sonucu

WP FASTEST CACHE GT METRİX SONUCU

Pingdom – Pingdom’da, toplam sayfa boyutu 1000 KB ve sayfa 2.48 saniyede yüklendi.

WP Fastest Cache Pingdom Sonucu

WP FASTEST CACHE PİNGDOM SONUCU

Artıları

  • Mobil cihazlar ve oturum açmış kullanıcılar için önbellek seçeneğini etkinleştirin / devre dışı bırakma.
  • Belirli sayfalar için Önbellek Zaman Aşımı.
  • CDN ve SSL desteği.

Eksileri

  • Oluşturmayı önleyen Js ve Cssleri footer’a taşımak gibi gelişmiş özellikler için 100TL ödemek gerekiyor.

Karşılaştırma Sonuç Tablosu

Aşağıda, dört önbellek ekleme eklentisinin sayfa yükleme sürelerinin karşılaştırma tablosu verilmiştir. Sayfa yükleme süreleri hem GT Metrix hem de Pingdom testleri için saniye cinsinden kaydedilir.

WP Rocket W3 Total Cache WP Super Cache WP Fastest Cache
GT Metrix 2.5 3.5 2.7 2.7
Pingdom 2.20 3.38 2.87 2.48

En iyi WordPress Cache Eklentisi Karşılaştırması Sonucu

WP Rocket diğerlerinden daha iyi performans gösterdi. Eğer maddi durumunuz varsa bu eklentiyi satın alabilirsiniz.

İkinci olarak W3 Total Cache hem kullanımı zor bir eklenti hem de web sitemize aşırı yük bindi. Beklemediğimiz bir sonuç çıktı.

WP Super Cache karşılaştırmamızda üçüncü sırada yer aldı. W3 Total Cache’e göre kurulum yapmak daha kolaydır, ancak özellik bakımından hiç tatmin etmedi. Kurulumu basit fakat gelişmiş seçenekleri pek mevcut değil.

Son olarak WP Fastest Cache ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en iyi WordPress cache eklentisidiyebilirim. WP Rocket’e yakın bir değer verdi. Bu eklentinin ne kadar stabil ve kullanılabilir olduğunu gösteriyor. Tercihinizi bu yönde yapmanızı tavsiye ederim.

Kaynak: WPCİN.COM

İlginizi Çekebilir

revolution slider wp rocket ayarlara 01

Revolution Slider sayfade geç açılma (wp rocket ayarları)

Ertelenmiş JavaScript yükle bölümüne bunu ekleyin: Ertelenmeden hariç tutulacak JavaScript dosyaları bölümü: /jquery-?[0-9.]*(.min|.slim|.slim.min)?.js /wp-includes/js/jquery/jquery-migrate.min.js ardından …

file bmIFjw2FbB

Wp Rocket Açmaya çalıştığınız bağlantının süresi dolmuş. ÇÖZÜMÜ

Takip ettiğiniz bağlantının süresi doldu the link you followed has expired     Benim çözümüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir