Bir web sitesi sahibi olarak seo konusunda ister istemez kendi web sitemi analiz etme ihtiyacı duyarım. Hangi kelimelerde en üst sıralardayım ? Hangi kelimelerde ilk 500’e bile giremedim ? Makaleyi nasıl yazarsam en üst sıralarda çıkarım ? Sitemin rakipleri bana karşı hangi durumdalar ? Gibi bir sürü soru kafamda soru işaretlerine neden oluyorlar. Bu sorulara vereceğiniz cevap kolay ‘sıra bulucu’ ve ‘kaçıncı sıradayım’ diye arama yaparsan siteni analiz edecek siteleri bulabilirsin diyeceksiniz. Benim de uzun süredir yaptığım buydu. Ya günde 5 deneme limit olur yada Google’nin verdiği bir engel olur.
Dün tesadüf eseri karşılaştığım ve aldığım sonuçlar karşısında hayretler içinde kaldığım ücretsiz bir seo analiz servisi ile tanıştım. Türkiye’de olan ve Türkçe çalışan bir servis değil ama sorguları yapacağınız ülkeler arasına Türkiye de eklenmiş. Bir ayda 2000 tane anahtar kelime ekleyerek bu kelimelerin arama sorgularında saatlik, günlük, haftalık, ve aylık bazda yükseliş ve düşüşlerini analiz eden bir sistemdir. Henüz deneme fırsatım olmadı ama aylık 500 tane web sitesinin de anahtar kelimelerini takip edebilmeniz mümkün. Sisteme üye olduktan sonra sitenizi ve keywordları bir defa girdikten sonra keywordlarınız kayıtlı olarak kalıyor. Günlük sıralama düşüş ve yükselişlerinizi de bu sayede zahmetsizce takip edebiliyorsunuz.
Şşşşşt Kestik
Evet tam tamına 3 yıl 1 ay önce yazmış olduğum bu konuyu çok geçmeden çöp kutusuna atmıştım maalesef. Oldukça faydalı olduğunu da düşünüyordum kendimce ki seo açısından kendimi geliştirmem konusunda da oldukça yardımı dokunmuş olan bir sistemdi bu lanet olası gserp. Şşşşşt Kestik kısmından öncesine bugün dokunmadım çünkü sizlere bulduğum ve heyecanla sizlerle paylaşmak istediğim sistemin gserp sisteminden fazlası var eksiği yok. Ayrıca online bir websitesi de değil. Jar olarak yapılmış ve tek tıkla bilgisayarınızda açılan bir localhost sitesi. Başkasının sitesi değil sizin siteniz. Bütün yetkiler sizde ve dilediğiniz kadar sınırsızca kullanabiliyorsunuz bu süper mereti 🙂
En çok merak ettiğiniz konular “sitem neden Google’de çıkmıyor ?” yada çıkıyorsa “sitem kaçıncı sırada” gibi konulardır. Ayrıca arama sonuçlarında bir gerilere düşme ve yükselmelerden de çoğu zaman haberdar olamıyorsunuz daha doğrusu olamıyordunuz. Artık olabileceksiniz. Sürekli aptal Google’de (bu aralar çok sinirlendim bu bunak amcaya, ilk defa aptal google kelimesini kullanıyorum,) sıra bulucu diye kelimeler yazarak bazı sitelerin kontör harcarmış gibi sizlere vermiş olduğu günlük kullanım limitlerini de kullanırken yaptığınız cimriliği de artık rafa kaldırma zamanınız geldi. Bugün sizlere paylaşacağım bu program sayesinde tek bir defa anahtar kelimelerinizi girip sıralamalarınızı günlük olarak takip edebileceksiniz. Way sıralamadan düştüm, yuppi sıralamada yükselişe geçtim gibi bol acılı ve bol şekerli anları da sınırsızca yaşayacaksınız 🙂
Serposcope nedir?
Tam 471 kelime ile buraya kadar anlattıklarımı kendi başına yapabilen ücretsiz, açık kaynak kodlu bir program. Kurulumu bitirdiğinizde ise bir programla karşılaşmıyorsunuz. Bildiğiniz localhost üzerinde çalışan bir seo analiz sitesine sahip oluyorsunuz. Kurulum ve kullanım aşamalarına başlamadan önce hemen alttaki download (eğer butonda indir yazıyorsada şaşırmayın, her an o yazıyı indir olarak değiştirebilirim.) butonuna basın.
Programı kurup çalıştırdığınızda masaüstünde jüpiter gezegeni gibi bir ikon göreceksiniz, Serposcope sitesindeki ikonun aynısı. O ikona tıkladığınızda varsayılan tarayıcınız hangisi (Chrome, Mozilla, Safari, Opera, IE) ise o tarayıcıdan localhost:7134/ adresi açılacaktır ve ilk açıldığında anasayfa da bomboş gözükecektir. Belli keyword grupları oluşturup bu gruplara siteler ekleyince günlük olarak bu anahtar kelimelerin analizini yapıp hangi kelimede yükselmişssiniz yada hangi kelimede düşüşe geçmişsiniz size günlük olarak kaydedecektir.
Dün akşam uyumadan önce kurup kaydettiğim bu programdan az önce baktığımda anasayfası alttaki resim gibiydi. Dört farklı kategori ve bu kategorilere eklemiş olduğum önemli anahtar kelimelerin günlük analizi yapılmış ve daha ilk günden yükselişte/düşüşte olan keyword örneklerini kaydetmişti bile. Aşağıya doğru kaydırdığımda diğer kategorilere ait olan keywordlar da sıralı duruyor.
1) Grup oluşturma
Hemen bir kategori grubu oluşturmak için Groups (1 numara) ardından da New group (2 numara) linklerine tıklayın ve açılan pencereye oluşturduğunuz grubun ismini girin. Ben sitemdeki kategorilere göre gruplar oluşturdum. Siz de önem sırasına göre değer verdiğiniz arama sorgularını hatırlayacağınız şekilde adlandırabilirsiniz. En iyisi kategori ismi vermek ama neyi nasıl hatırlayacağınızı tabi ki siz daha iyi bilirsiniz.
2) Grupta sıralaması kontrol edilecek olan site ismi girin.
Add website linkine tıkladığınızda 2 ve 3 numaranın olduğu pencere açılacaktır. Name kısmına site ismi, alttaki boşluğa da www şeklinde başlayan alan adınızı girin ve 3 numaralı okun gösterdiği domain kutucuğunu işaretledikten sonra save (kaydet) butonuna basın. Bu gruba eklediğiniz domain isimleri belirlemiş olduğunuz keywordler ile günlük düzenli olarak sıralaması kontrol edilir. Dilediğiniz kadar domain ismi girerek karşılaştırma yapabilir aynı zamanda rakiplerinizi de takip edebilirsiniz. Hangi rakibiniz ne zaman sizin önünüze geçmiş ve siz ne zaman rakibinizin önüne geçmişsiniz gibi soruların cevabını günlük olarak alabilirsiniz. Sıra bulucu dediğiniz sistem aslında böyle olmalı. Her gün defalarca aynı kelimeleri kontrol etmenize gerek kalmıyor. Program her şeyi kendi başına günlük sizin için yapıyor.
3) Keyword Ekleme (aranacak anahtar kelimeler)
1 numaradaki Add search butonuna bastığınızda 2 ve 3 numaraların olduğu çerçeve açılacaktır. Bu çerçevedeki 2 numaralı alana sıra bulucu yardımıyla günlük kaçıncı sırada olduğunuzu merak ettiğiniz kelimeyi ekleyin. 3 numaralı alana da Google arama motorunun uzantılarını ekleyerek herhangi bir ülkede arama yapılmasını sağlayabilirsiniz. Türkiye için com.tr, Rusya için ru, Fransa için fr yazmanız yeterli olacaktır. Global arama için com yazmanız yeterlidir. Uluslarası bir rekabetiniz yok ise com.tr seçmeniz en iyi olur.
Buraya kadar doğru yaptıysanız artık arkanıza yaslanabilir, film izleyebilir, uyuyabilir hatta takla bile atabilirsiniz. Eğer “beklemek istemiyorum, hemen sonuçları göreyim” heyecanında iseniz sabırsızlar (ben dahil) için de bir çözüm var. Üstteki menüden Check Ranks butonuna bastığınızda kaydetmiş olduğunuz kelimeleri sırayla sorgulamaya başlayacak ve eklediğiniz sorguların çokluğuna göre bir kaç dakika içinde size sonuçları gösterecektir.
Yönetici Ayarları
Belki merak etmişsinizdir diye bu konuya da bi el atalım. Üst menüdeki Groups ve Checkranks linklerinin ne işe yaradığını gördünüz. Admin linkinde ise üye ekleme, silme, görevler, proxy, loglara bakma vs. ayarları yapabilirsiniz.
4) Zamanlayıcı ayarları
Program varsayılan olarak her gün sabah saat 8:00’da kaydetmiş olduğunuz sorguları inceleyip kaydeder. Bu saati değiştirmek istiyorsanız üst menüden Admin daha sonra da Generalbutonuna basın.
5) Varsayılan ülke seçimi
Defalarca aynı ülkeyi girmek istemiyorsanız bir defalığına mahsus Admin > Google butonuna tıklayın ve orada com yazan yere com.tr yapın.
Kaynak: Mintik.com
CAPTCHA sorununu nasıl çözdünüz? bir türlü programı çalıştıramadım, captcha problemi çıkıyor.
Alt versiyonlarını yüklerseniz sorun kalmayacaktır. Bazen ust versiyonlarda yaşanabiliyor.